Dulce e traiul unora! Când nu dorm, călătoresc. Fiecare cum poate, cu ce poate. Cu avionul, cu elicopterul, cu submarinul, cu toiagul. Senatorii şi deputaţii au cheltuit aproape 3 milioane de lei (700.000 euro) pe deplasările externe în 2014, potrivit execuţiei bugetare preliminare, realizată de Ministerul de Finanţe. De departe, unul din marii iubitori de călătorii şi shopping la duty-free este chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a zburat şi zburdat în 2014 unde nici gândul nu vă poate duce, încheindu-şi triumfător anul, cu o vizită de o săptămână în India, alături de alţi şapte colegi, delegaţie pentru care au plătit aproape 140.000 de lei. Un fapt misterios rezidă din aceea că, studiind statisticile, constatăm că cea mai scumpă lună în ce priveşte deplasările externe a fost iulie, adică exact perioada în care deputaţii şi senatorii se aflau în… vacanţă. Interesant, ar merita un studiu aprofundat această constatare. Potrivit cifrelor postate pe site-ul Camerei însă, până în luna octombrie 2014, inclusiv, deputaţiilor le-au fost decontaţi aproximativ 1,8 milioane de lei. Prin comparaţie, în 2013, ei au cheltuit 1,9 milioane, potrivit cifrelor Ministerului Finanţelor. Aşadar una din preocupările cărora parlamentarii acordă o atenţie specială este umblatul prin lume, pe banii statului şi ai noştri, că doar nu vă imaginaţi că pe banii lor, oricum mulţi şi aceia. Că în peregrinările lor multe şi pitoreşti, le mai strică programul turistic câte o conferinţă sau vreo tăiere de panglică, asta nu e nicio tragedie, că doar nu omori pe nimeni dacă atât cât îţi latră una în cască, tu bagi un puiuc de somn, discret, în fotoliu. Plus ca evenimentele acestea trec, în general repede, cui naiba îi plac când toată lumea e cu gândul la plajă sau distracţie, sau la ski, după caz.
Pentru anul 2015 însă, Ministerul Finanţelor le dă băieţilor veşti ceva mai proaste. Deputaţii vor avea de tocat „doar” 2 milioane de lei (500.000 euro) pentru deplasări în străinătate, după cum se observă în bugetul Camerei pe 2015. Nu ştim dacă în aceşti bani intră, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, şi deplasările de vacanţă, din lunile iulie-august. La Senat, suma alocată călătoriilor în străinătate este pe jumătate, asta şi pentru că sunt mult mai puţini…”turişti”. Dacă în 2013, senatorii cheltuiau aproximativ 900.000 de lei pentru deplasările externe, în 2014 suma a urcat la un milion de lei, acelaşi cuantum fiind prognozat şi pentru 2015, deci cheful de ducă se menţine. Potrivit statisticilor ce pot fi vizualizate pe site-ul Camerei Deputaţilor, cei mai mulţi bani s-au dus pentru deplasările externe unde Parlamentul României contribuie cu delegaţii permanente. Aproape 900.000 de lei, în timp ce pentru întâlnirile bilaterale internaţionale s-au cheltuit în jur de 500.000 de lei, iar pentru relaţiile cu instituţiile europene aproximativ 217.000 de lei. Pentru relaţiile cu alte instituţii europene s-au decontat cei mai puţini bani, doar 170.000 de lei. Şi dacă în august deputaţii nu s-au dat în vânt după delegaţii în străinătate, în iulie, o lună de vacanţă, ei au cheltuit, aşa cum am arătat, cea mai mare sumă la acest capitol, când au fost în Franţa, Canada, SUA, Azerbaijan, Rusia, Austria, Italia, Germania, Irlanda şi chiar îndepărtata Africă, în Rwanda. Toate aceste deplasări făcute în perioada de vacanţă, au însumat peste 280.000 de lei. Merită să ne reamintim şi să înţelegem cât mai bine în ce fel şi până unde duce nesimţirea, iar acest subiect, inofensiv pe lângă celelalte, este doar unul din sutele pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când vom ieşi din nou la vot. Şi să decidem dacă mergem în continuare cu nesimţiţii şi aroganţii, sau ne gândim de două ori înainte să-i aşezăm în scaunele ţării.
Florine, ai perfectă dreptate dar, repet ce-am postat şi altădată.
Din păcate, la noi, stoparea acestui jaf nu are decât o singură soluţie, dictatura !
Discuţiile sunt sterile .
Nu dictatura e solutia ca pleaca in schimb de experienta nu-i un lucru rau RAU este ca nu-i intreaba nimeni cu ce au venit de acolo. si nici ei de buna credinta nu ne spun numic de ce oare? Din cate vizite au facut alesii nostri nu stiu sa se fi materializat vreodata ceva valoros care sa reclame astfel de legaturi intre aceste inalte fete parlamentare.